| |     ћирилица | english  
Naslovna
Selaković: Izuzetno uspešna poseta Indiji

20. septembar 2021. godine

Ministar spoljnih poslova Srbije posetu Indiji završio je sastankom sa potpredsednikom Indije Venkajom Naiduom.

Selaković je istakao da je potpredsednik Naidu veliki prijatelj Srbije i našeg naroda, čovek koji je sa predsednikom Vučićem uticao na obnavljanje prijateljske saradnje naše dve zemlje.

Selaković je poručio da su sećanja potpredsednika Naidua na njegovu posetu Srbiji 2018. godine sveža i da motivišuće deluju na obnavljanje naše saradnje.

Nakon sastanka ministar je izrazio uverenje da će se do kraja godine realizovati sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju, ali i najavio da se radi na pripremi susreta na najvišem nivou koji će biti realizovan naredne godine.

Selaković je rekao da se, ranije danas, sastao sa državnom ministarkom za spoljne poslove Menakši Leki, koja će predvoditi delegaciju Indije i biti specijalni izaslanik predsednika Vlade Narendre Modija tokom održavanja komemorativnog skupa povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu 11. i 12. oktobra.

Takođe, šef srpske dilomatije danas se susreo sa čelnim ljudima kompanije „Mahindra“, kompanije koja je već prisutna u nekim zemljama regiona, i koja je zainteresovana da investira i u Srbiji.

Govoreći o obeležavanju 60 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemlja i skupu koji će tim povodom biti u Beogradu 11. i 12. oktobra, ministar je naglasio da su sve članice pokreta, posmatrači, međunarodne organizacije to pozdravili, pogotovo imajući u vidu da je u periodu pandemije susreta veoma malo.

„Skup će biti prilika da se okupimo i pošaljemo jedinstvenu i jasnu poruku kakav svet želimo da vidimo”, rekao je Selaković i podvukao da će tih dana Beograd će biti prestonica sveta.

Za parolu „Beograd je svet“, prema rečima ministra, može se reći upravo zahvaljujući tom pokretu koji je u njemu nastao, zahvaljujući ljudima koji su u Beograd dolazili što zbog posla, politike, ali i hiljada njih koji su dolazili na školovanje.

Selaković je zaključio da će događaj Pokreta nesvrstanih biti prilika da se reafirmiše uloga Beograda - prestonice koja baštini vrednosti Pokreta, iako smo posvećeni EU kao strateškom cilju, Srbija radi na oživljavanju starih prijateljstava za koje je ime Beograda i nekada Jugoslavije bilo toliko važno.


Verzija za štampu
Važne informacije
Važno obaveštenje
Saopštenje povodom katastrofalnog zemljotresa u Nepalu
POPIS STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2022.G.
Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Predsednik Vučić položio zakletvu
Selaković: Poseta Bangladešu podsticaj jačanju naših ukupnih veza
Selaković: Pet decenija diplomatskih odnosa sa Bangladešom dobar zalog za buduću saradnju
Istorijska poseta ministra Selakovića Bangladešu
Zahvalnost Indiji zbog podrške u međunarodnim organizacijama
Selaković: Srbija čvrsto opredeljena za unapređenje ukupne saradnje sa Indijom
Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta
Selaković: Izuzetno uspešna poseta Indiji
Selaković govorio u Indijskom savetu za međunarodne odnose
Selaković: Indija tradicionalno dobar prijatelj Srbiji
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Indije
Telegram saučešća ministru spoljnih poslova Indije
Selaković pozvao predstavnike članica PNZ da se u oktobru okupe u Beogradu
Selakovic: Indija veliki prijatelj i važan partner Srbiji
Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLjANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU