| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама):

10:00 - 12:00 часова (подношење захтева за визе)

15:30 - 16:30 часова (преузимање пасоша)

Празници

Адреса
3/50g Niti Marg Chanakyapuri
110021 ЊУ ДЕЛХИ
ИНДИЈА

Телефон:  + 9111 / 2687-36-61 Локација/Мапа

Телефон:  + 9111 / 2687-20-73

           

Конзуларна надлежност
Факс:        + 9111 / 2688-55-35 Почасни конзули
Е-mail: embassyofserbiadelhi@hotmail.com  

 

 
Упити за визе: embassyofserbianewdelhi@hotmail.com 
Конзуларно одељење: embassyofserbiadelhi@hotmail.com
 
Веб сајт: http://www.newdelhi.mfa.gov.rs  

 


 
Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Индије

 

25. август 2021. године

Председнику Републике Србије Александру Вучићу данас је акредитивна писма предао амбасадор Републике Индије Санџив Коли.

Председник Вучић је овом приликом изразио уверење да ће амбасадор Коли традиционално добре и пријатељске везе две земље, које карактерише међусобно уважавање и висок степен подршке у најважнијим областима, својим посвећеним радом учинити још садржајнијим. Подсетивши на чврсте односе, грађене у доба настајања Покрета несврстаних, председник Вучић је изразио наду да ће премијер Моди прихватити позив да учествује на обележавању 60. годишњице тог Покрета у октобру у Београду.

Председник Вучић је захвалио Индији на солидарности показаној током пандемије Ковид-19, конкретно на помоћи да прибавимо вакцине које је њихов Институт за серуме развио у сарадњи са АстраЗенеком.

Он је такође захвалио на доследној политици Индије и принципијелном ставу да поштује суверенитет и територијални интегритет Србије.

Амбасадор Коли је рекао да је управо председник Вучић отворио нову еру у односима између две земље, подсетивши да је 2017. године као премијер боравио у Индији, што је била прва посета једног високог званичника из Србије после тридесет година.

Он је истакао да се нада напретку у међусобним економским односима, примећујући велики економски напредак Србије, чије искуство може да послужи и Индији.

Извор/Фото: www.predsednik.rs


Телеграм саучешћа министру спољних послова Индије

26. јул 2021. године

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је телеграм саучешћа министру спољних послова Индије Субраманјаму Џаишанкару поводом временских непогода које су погодиле запад те земље и проузроковале клизишта у којима је велики број људи страдао.

„У име Министарства спољних послова Србије и у своје име, упућујем Вама и породицама које су изгубиле своје ближње изразе најдубљег саучешћа“, наводи се у телеграму министра и изражава уверење да ће људство које је ангажовано у борби против ове непогоде сачувати бројне људске животе и имовину.

У телеграму, министар Селаковић је поручио да Србија саосећа са Индијом у овим тешким тренуцима, и да је спремна да, у духу пријатељских односа, пружи подршку и помоћ у отклањању последица ове природне непогоде.


 
 
Председник Вучић примиo акредитивна писма амбасадора који покривају Србију на нерезиденцијалној основи

06. септембар 2021.

Председнику Републике Србије Александру Вучићу су данас акредитивна писма предали амбасадори, који своје земље представљају на нерезиденцијалној основи, и то:

Њ.Е Асмахан Абдулхамид Ал-Токи, амбасадорка Републике Јемен

Њ.Е Јусуф Ахмед Хамед Алџабри, амбасадор Султаната Оман

Њ.Е Нада Кругер, амбасадорка Републике Намибије

Њ.Е Еудора Хилда Квартеј Корантенг, амбасадорка Републике Гане

Њ.Е Лино Зонзини, амбасадор Републике Сан Марино

Њ.Е Витаутас Пинкус, амбасадор Републике Литваније

Њ.Е Карменса Харамиљо Гутјерес, амбасадорка Републике Колумбије

Њ.Е Химена Каролина Арес Мора, амбасадорка Републике Чиле

Њ.Е Ахед Свеидат, амбасадор Хашемитске Краљевине Јордан

Њ.Е Есперанс Ндајизеје, амбасадорка Републике Бурунди

Њ.Е Марија Ерла Марелсдотир, амбасадорка Републике Исланд

Њ.Е Давид Дондуа, амбасадор Грузије

Њ.Е Олег Фирер, амбасадор Гренаде

Њ.Е Изулт Фицџералд, амбасадорка Ирске

Њ.Е Чед Блекмен, амбасадор Барбадоса

Њ.Е Франк Симафранка, амбасадор Републике Филипини

Њ.Е Гордон Паће Бонело, амбасадор Републике Малте

Њ.Е Зеинеб Ели Салем, амбасадорка Исламске Републике Мауританије

Њ.Е Осама Дахил Ал-Ахмади, амбасадор Краљевине Саудијске Арабије

Њ.Е Луис Фернандо Каранса Сифуентес, амбасадор Републике Гватемале

Њ.Е Џули Лимберопулос Косиори, амбасадорка Републике Панаме

Њ.Е Мохамед Шамим Ахсан, амбасадор Народне Републике Бангладеш

Њ.Е Рам Каџи Кхадка, амбасадор Непалa

Њ.Е Модуп Ајрел, амбасадор Савезне Републике Нигерије

Председник Вучић је амбасадорима пожелео успешан дипломатски мандат, изразивши уверење да ће политички дијалог и економска сарадња Србије и ових земаља наставити да се развијају на обострану корист.

Током сусрета у Палати Србија, председник Вучић разговарао је са амбасадорима о билатералној сарадњи Србије и њихових земаља, спољнополитичким приоритетима Србије, ситуацији у региону, као и о међународним односима.

 

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије Голл


Селаковић: Изложба „Несврстани свет“ увод у обележавање 60 година Покрета несвртаних земаља

1. септембар 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, заједно са потпредседницом Владе и министарком културe и информисања Majом Гojкoвић и директорком Музеја афричке уметности Маријом Алексић, отворио је изложбу „Несврстани свет“ и том приликом најавио низ манифестација које ће Србија организовати у склопу обележавања 60. година од настанка Покрета несврстаних земаља.

Селаковић је посебно нагласио важност скупа који ће бити организован 11. и 12. октобра у нашем главном граду на којем ће учествовати високи званичници из афричких, азијско-пацифичких и јужноамеричких земаља.

„За Републику Србију је изузетна част што ће имати прилику да наше традиционалне пријатеље угости управо у Београду, имајући у виду историјску симболику наше престонице као својеврсног родног места Покрета, где је одржан и први Самит Покрета несврстаних и на којем су потврђени тек успостављени принципи из Бандунга“, истакао је министар.

Селаковић је напоменуо и историјску улогу Покрета, указујући да је дуги низ година представљао „алтернативни глас“ великог броја земаља у периоду међублоковских

подела, доприносио очувању мира и смиривању тензија, као и одбрани универзалних принципа садржаних у Повељи Уједињених нација. Додао је да су основне идеје Покрета - мир, солидарност, равноправност, поштовање суверенитета земаља, равномерни економски и социјални развој и данас више него актуелне.

Према његовим речима, несврстани су се заправо борили да буду своји и да се понашају у складу са жељом својих слободољубивих народа.

Министар се осврнуо на недавну посету афричком континенту рекавши да је у сусретима са званичницима више афричких земаља имао прилику да се увери у искрено и традиционално пријатељство које те земље гаје према Србији, као што је то био случај и са некадашњом Југославијом.

Шеф српске дипломатије истакао је да ће наша земља наставити да јача дипломатско присуство и у Африци и у свуда где живе наши несврстани пријатељи.

„Поносан сам на наше историјске везе, не само са афричким, већ и са другим чланицама Покрета, са којима желимо да продубљујемо везе и сарадњу и градимо неке нове мостове“, поручио је министар.

Селаковић је своје излагање завршио указавши на значај Музеја афричке уметности, јединог антиколонијалног музеј у Европи, који је симбoл приjaтeљских oднoсa нeсврстaних зeмaљa Aфрикe и нeсврстaнe Jугoслaвиje.


Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

05. август 2021. године

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.

„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.

„Никада као данас се није прекрајала историја. Зато хоћу да све нас подсетим не само на оно шта су други нама чинили, не желећи да постојимо, већ и на оно што смо сами себи чинили, баш као да не желимо да постојимо“, казао је председник и напоменуо да никада више не сме да се понови да Србија заборави своје тихе хероје.

Председник Вучић је нагласио да никада више не смемо да покривамо очи, и уши, и уста, пред нечим што јесте био погром и суноврат сваке људскости.

„Правити се да то није тачно, избегавајући да кажемо, злочин је не само према жртвама, него и према нама самима, сваком живом Србину, Крајишнику, према Србији и њеној будућности“, рекао је председник Вучић и подвукао да људи само ако памте могу да се усправе и живе и са собом и са другима без зазора, страха и сумње.

Председник Вучић је истакао да Србија мора да се бори за мир и за колевке са децом, као и да нас заборав поништава и брише и из историје и из будућности, одузимајући нам право на свако сутра.

„Наша мисија је срећна будућност за нас и за ново поколење! Данашња Србија почива на јасном идентитету и на култури сећања“, указао је председник Вучић и подсетио да је урађено све оно што је деценијама запостављано, као и да је снажна Србија постала господар своје судбине.

„Нека је вечна слава српским мученицима који су страдали у „Олуји“ и у свим погромима. Ваша деца су у својој Србији, збринута, вољена и успешна. Мирно спавајте соколови српски, будућност ваше деце је наш завет“, закључио је председник Вучић и захвалио свима који су показали вечерас како се воли своја земља и да Србија памти.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: www.predsednik.rs


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова